Pages

Saturday, June 19, 2010

Tips Untuk Melupakan Si Dia

Hye guys, dah seminggu blog nie tak ber"update". Actually dalam seminggu ni aku ade masalah sikit dengan perasaan. Jiwa tak tenang dan semangat untuk mengupdate blog pon takde. Tapi alhamdullilah hari nie aku kembali untuk membina semula semangat yang telah hilang. Ini bukan entry jiwang. ngee~~~. Aku cuma ingin berkongsi sedikit tips untuk melupakan si dia. Memang tak dapat dinafikan bercinta itu sangat indah. Memang tak mudah untuk kita melupakan si dia tetapi kengkadang kita harus melepaskan untuk mencari ketenangan dan memberi kebahagiaan kepada si dia. Kalau dah bercinta semuanya ingat kat si dia. Makan. tidur, mandi semua ingat si dia. Bila dah putus cinta pon masih tetap ingatkan si dia. Yang penting kita harus kuat kalau tak mungkin boleh jadi gila disebabkan si dia yang tiggalkan kita. Sini aku ingin berkongsi beberapa tips untuk mengembalikan semangat bagi mereka yang putus cinta.

Terima Hakikat Pertama sekali and perlu menerima hakikat si-Dia anda bukan lagi milik anda. Anda perlu belajar untuk menerima kenyataan bahawa pertemuan akan berakhir dengan perpisahan dan perpisahan adalah permulaan kepada pertemuan.

Melarikan diri Siapa kata melarikan diri tidak menyelesaikan masalah ? Memang melariakan diri tidak akan menyelesaikan masalah tetapi ia dapat mengurangkan tekanan anda. Cuba anda pergi ke satu tempat yang agar jauh dari tempat anda dan rehatkan minda anda. Tapi jangan la buat kerja gila dengan pergi ke tempat anda date dengan si-Dia anda.

Luahkan perasaan anda Emmm luahkan perasaan anda kepada sahabat karib anda. Mungkin dia tidak banyak membantu tetapi sekurang-kurangnya dengan meluahkan perasaan anda akan dapat menghilangkan tekanan anda.

Anda pula dengar luahan mereka Apabila anda mendengar luahan rakan anda sekurang-kurangnya anda tahu bahawa anda bukan seorang sahaja menerima nasib yang teruk .

Ingat dekat orang lain Masih tak dapat lupakan si Dia? Urghhh susah nie. Macam nie la kalau masih teringatkan si Dia kenapa anda tak cuba ingat dekat orang lain… Ahli keluarga ke, artis ke, idola ke, tapi kalau boleh jangan cuba untuk teringatkan kawan sejantina anda… Bahaya tu karang jadi lain lak.

Buang jer hadiah tu Bunga ke… Jam ke… Penanda buku ke… Novel ke… Anda buang sahaja hadiah tu… Mungkin ia seperti anda tidak menghargainya namun itulah yang terbaik. Atau anda pulangkan kembali hadiah itu kepada si Dia. Walaubagaimanapun jangan jual hadiah itu kerana anda seperti menghina pemberian si Dia. Dan satu lagi kalau si-Dia bagi anda hadiah seperti rantai emas berjumlah RM5000 saya rasa takyah laa buang hadiah tu.

Berdoa & Bertawakal Ini adalah solution yang terbaik dan potion bagi segala-galanya. Berdoa lah kepada-Nya agar diberi kekuatkan jiwa dalam menghadapi dugaan dalam kehidupan dan diberikan pasangan yang serasi.

Bagi aku yang penting kita kena terima hakikat. Walaupon kita sayangkan dia separuh mati tapi si dia tak cintakan kita apa guna. Lepaskan saja dengan ikhlas. InsyaAllah keperitan itu hanya sementara. Dan aku percaya yang tuhan dah tentukan yang terbaik untuk kita. walaupon kita merasakan dia yang terbaik untuk kita, tapi tuhan maha mngetahui. InsyAllah kita akan lebih bahagia satu hari nanti.

Kepada si dia Shafiqah Samsudin. Harap lebih bahagia bersama kekasih baru.

walaupon perit untuk melupakan tapi mungkin ini yangterbaik. Walau dalam hati sentiasa mengharap si dia akan kembali. Tapi semua tu mustahil....

(10/11/'08 - 16/06/'10)

lagu terakhir untuk piq.
(maaf entry ini agak personal)